Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net
Home / KURIOZITET / Aspirina me dozë të ulët mund të parandalojë kancerin, tregon studimi më i ri

Aspirina me dozë të ulët mund të parandalojë kancerin, tregon studimi më i ri

aspirin_1483040074-168868

Kanceri është shkaktari kryesor i sëmundjeve dhe vdekjes në mbarë botën, ndërsa përhapja e tij është parashikuar që të rritet në vitet e ardhshme. Strategjitë e parandalimit të kancerit përfshijnë jetën e shëndetshme dhe testimet nëse ka rrezik. Hulumtimi më ri tregon se një dozë e vogël e aspirinës mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të qelizave të kancerit dhe shpjegon se si ndodhë.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), kanceri është një nga shkaqet kryesore të vdekjes në të gjithë globin, me rreth 8.2 milionë vdekje në vitin 2012.

Në aspektin e parandalimit, Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) në SHBA, rekomandon stil të shëndetshëm të jetës dhe zgjedhje dietale, të tilla si shmangia e duhanit dhe alkoolit, si dhe qëndrimi fizikisht aktiv dhe konsumimi i shumë frutave dhe perimeve.

Hulumtimi i ri përforcon idenë se marrja e aspirinës me dozë të ulët mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit dhe pengojë përhapjen e qelizave të kancerit, shkruan Medical News Today.

Sugjerimi se një dozë e vogël e aspirinës mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit nuk është i ri. Në shtator 2015, shërbimet parandaluese Task Force në Shteteve të Bashkuara rekomanduan përdorimin e përditshëm të një dozë të vogël të aspirinës për të ndihmuar në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe kancerit kolorektal.

Megjithatë, studimi i ri gjithashtu shpjegon procesin përmes të cilit një dozë e ulët e aspirinës mundet me të vërtetë të pengojë përhapjen e qelizave të kancerit dhe metastazave.

Hulumtimi është kryer prej shkencëtarëve nga Oregon Health and Science University (OHSU) në bashkëpunim me Oregon State University (OSU), dhe rezultatet u botuan në revistën AJP-Cell Physiology.

“Përfitimi nga aspirina mund të jetë për shkak të efektit të saj në qelizat e gjakut të quajtura pllakëza të gjakut, se duke vepruar direkt në qelizat e tumorit”, thotë autori Owen McCarty, profesor në Departamentin e Inxhinierisë Biomjekësore në OHSU.

Pllakëzat e gjakut janë qeliza të vogla të gjakut që ndihmojnë trupin e shëndetshëm për të formuar trombe, për të ndaluar gjakderdhjen kur është e nevojshme.

Duket se pllakëzat e gjakut tonë poashtu rrisin nivelet e një proteine të caktuar që mund të mbështesin qelizat e kancerit dhe t’i ndihmojnë ato që të përhapen. Kjo “oncoprotein” quhet c-MYC.

Rregullatori c-MYC kontrollon ciklin e jetës dhe vdekjes së qelizave, sintezën e proteinave, dhe metabolizmin e qelizave.

Craig Williams, profesor në Kolegjin OSU/OHSU të Farmacisë dhe bashkë autor i studimit, shpjegon më tej procesin.

“Qelizat e kancerit të hershëm jetojnë në atë që është një mjedis mjaft armiqësor, ku sistemi imunitar i sulmon rregullisht dhe përpiqet për t’i eliminuar ato”, thotë ai. “Pllakëzat e gjakut mund të luajnë rol mbrojtës për ato qeliza të kancerit të hershëm dhe të ndihmojnë metastazën. Pengimi me aspirinë duket të ndërhyjë në këtë proces dhe c-MYC mund të shpjegojë një pjesë të këtij mekanizmi”.

Ata gjithashtu theksuan se ndikimi i aspirinës në pllakëzat e gjakut është po aq efektiv në doza të larta si edhe në ato të ulëta. Si rezultat, mjekët mund të peshojnë rreziqet dhe përfitimet e marrjes së aspirinës, si dhe të zvogëlojnë rrezikun e gjakderdhjes – i cili është një efekt anësor i përbashkët i marrjes së një sasie të madhe të aspirinës.

Autorët theksojnë rolin vendimtar të mjekëve dhe profesionistëve të kujdesit shëndetësor, kur mirret parasysh edhe një marrje e një doze të ulët të aspirinës.

“Për shkak se ndërveprimi midis pllakëzave të gjakut dhe qelizave të kancerit besohet se ndodhë në fillim të […] përdorimi i dozave të anti-trombociteve të aspirinës mund të shërbejë si një masë e sigurt dhe e efektshme parandaluese për pacientët në rrezik për kancer”, përfunduan autorët.

(Visited 62 times, 1 visits today)

About Lajme

Check Also

Çiljeta flet për lidhjen me Alban Hoxhën: S’na pëlqen të jemi çift showbizi

Këngëtarja Çiljeta Xhilaga më në fund ka pranuar historinë e dashurisë me portierin e “Partizanit”, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

// Edit your activity's layout XML file to include a // RelativeLayout to contain the AdView: ... // In your activity's onCreate function, construct the AdView, // add to the container view and load the ad: private AdView adView; @Override public void onCreate(Bundle savedInstanceState) { super.onCreate(savedInstanceState); ... RelativeLayout adViewContainer = (RelativeLayout) findViewById(R.id.adViewContainer); adView = new AdView(this, "938290939641711_938305336306938", AdSize.BANNER_320_50); adViewContainer.addView(adView); adView.loadAd(); }